top of page

Biografieën

117333718_306285897289432_43639477545460
Duo Andaluza

 

In 2013 besluiten Stijn Konings (gitaar) en Nicolas Dupont (viool) het ‘Duo Andaluza’ te vormen.

Samen willen ze het bestaande repertoire - al dan niet in nieuwe arrangementen - voor deze intieme en virtuoze bezetting met passie tot een breder publiek brengen.

Stijn en Nicolas speelden intussen op talrijke podia in België en Frankrijk, waren te horen op o.a. de klassieke muziekzenders Musiq’3 en Klara, en waren te gast op de hoofdzetel van de Unesco te Parijs alsook in de Belgische ambassade.

In september 2015 nam Duo Andaluza de Suite de Montsouris op, die Wilfried Westerlinck voor hen componeerde.

 

In februari 2016 werden ze uitgenodigd voor acht concerten in de prestigieuze reeks Musica et Poetica waarvoor ze het programma Eurotrip! samenstelden.

Gedurende het seizoen 2018/2019 was het Duo Andaluza te horen met een nieuw programma. In Soltando Amarras, gingen Stijn en Nicolas op zoek naar nieuwe klankenmogelijkheden van een viool-en gitaarversmelting. Het Belgische publiek kon zo genieten van een grote diversiteit aan stijlen en kleuren van de hand van componisten uit de hele wereld.

In april 2020 nam het Duo haar eerste cd op. Ambos Mundos is een synthese geworden van een jarenlange zoektocht en reflecteert zo ook een duidelijke artistieke signatuur van het duo.

118923712_958624497949032_56422019897935
Nicolas Dupont
 

“Met meer dan negentig concerten per jaar, is Nicolas Dupont (°1992) één van de meest actieve Belgische kamermusici van zijn generatie.” (El Diario Montanes)

Als lid van Kugoni Trio, Roeland Hendrikx Ensemble, Duo Andaluza en Ensemble K, creëerde hij reeds een negentigtal werken in nauwe samenwerking met componisten en maakte hij opnames voor Belgische, Deense, Franse, Engelse, Italiaanse, Zwitserse, en Nederlandse radio en televisie.

Sinds 2017 gebaseerd in Brussel, reist Nicolas als solist of met zijn collega’s naar alle hoeken van Europa, maar ook richting het Verre Oosten. Bij de zalen die zijn carrière vormgaven behoren Wigmore Hall, St Martin-in-the-Fields, Queen’s Hall (VK), BOZAR, Flagey, deBijloke, AMUZ, deSingel, Concertgebouw Brugge (BE), la Seine Musicale (FR),…

 

“If I would have to vouch for a few young artists that deserve to  
be heard Nicolas is absolutely one of them.”
(Itamar Golan)


Nicolas haalt veel inspiratie uit nieuwe muzikale samenwerkingen en speelde zo in het gezelschap van onder meer Yuzuko Horigome, Justus Grimm, Máté Szűcs, Mihaela Martin, Pascal Moragues, Frans Helmerson, Rohan De Silva, Michel Arrignon, Bruno Philippe, Gaby Van Riet, Michel Béroff, Gérard Caussé en Vineta Sareika.

Ondanks zijn jonge leeftijd omvat zijn discografie meer dan twintig cd’s met werk van onder meer Brahms, Franck, Prokofiev, Debussy, Saint-Saëns, Glazunov, Janáček, Poulenc en talrijke Belgische componisten.


 “Son grand talent de violoniste et sa personnalité musicale exceptionnelle méritent d’être reconnus par le plus grand nombre.” (Michel Arrignon)

Als concertmeester werkte hij samen met Orchestre National de Lille, Symfonieorkest Vlaanderen, Antwerp Symphony Orchestra, Santander Festival Orchestra,… en leidt hij het Ataneres Ensemble. Hij deed ervaring op bij het English Chamber Orchestra en het Brussels Chamber Orchestra en kreeg zeer waardevolle raad van Rodney Friend (ex. Concertmeester Londen en New York Philharmonic Orchestras).

Nicolas Dupont studeerde achtereenvolgens bij Dejan Mijajev, Yuzuko Horigome (Koninklijk Conservatorium van Brussel), Itamar Golan (kamermuziek, CNSM van Parijs) en Rodney Friend (Royal Academy of Music, Londen). Daarnaast kreeg hij herhaaldelijk advies van Mihaela Martin en Zakhar Bron en volgde hij masterclasses bij Maxim Vengerov, Ana Chumachenco, Pierre Amoyal, Bruno Canino, Walter Boeykens, Paul Badura-Skoda en bij kwartetten als Talich, Danel, Fine Arts, Ebène en Alban Berg.

 “ Nicolas Dupont speelt met een ongeziene souplesse en muzikaliteit.” (Radio Klara)

Gepassioneerd door het onderwijs, werkte Nicolas als gastdocent viool aan het Londense King’s College en het Koninklijk Conservatorium van Brussel (assistent van Mvr. Yuzuko Horigome).

Sinds september 2021 is hij viooldocent aan het Conservatoire Royal de Bruxelles (CRB).

Nicolas Dupont speelt op een Giuseppe Petrazzini viool, vriendelijk ter beschikking gesteld door een sponsor. 

www.nicolasdupont.eu

118798743_335476530982458_61600592333375
Stijn Konings
 

Stijn Konings (°1993) begint op elfjarige leeftijd gitaar te studeren bij Wim Brioen –een leerling van Alexandre Lagoya- in Lier. Op aanraden van zijn leraar volgt hij reeds op jonge leeftijd stages bij Olivier Chassain in Frankrijk en vervolmaakt hij zich gedurende masterclasses bij Fernando Espi, Elliot Fisk, Jim Smith,…

 

In 2011, na het afronden van zijn middelbare studies, slaat Stijn volledig het pad van de muziek in, en wordt hij toegelaten in het ‘Conservatoire Jacques Thibaud’ van Bordeaux in de klas van Olivier Chassain.

 

Het daaropvolgende jaar slaagt Stijn voor het ingangsexamen aan het ‘Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris’, waar hij zijn studies verderzet bij dezelfde leraar. In 2017 studeert hij af aan dit prestigieuze instituut met ‘Mention très bien à l’unanimité’.

Samen met de Franse gitarist Romaric Martin, vormt Stijn het Duo Tarantelle. Ze speelden reeds concerten in België en Frankrijk, onder andere ter gelegenheid van ‘un Hommage au duo Ida Presti - Alexandre Lagoya’.  

Daarnaast speelt hij in duo met de Belgische violist Nicolas Dupont. Het Duo Andaluza bestelt werken bij Belgische componisten, arrangeert bestaande muziek voor deze intieme bezetting, en brengt een gevarieerd repertoire uit alle windstreken.

Naast zijn klassieke projecten is Stijn zeer actief in de lichtere muziek. Zo maakt hij deel uit van de groepen Kids With Buns en Lani waarmee hij het Europese clubcircuit en muziekfestivals aandoet als bassist, gitarist en synthesizerspeler. Ook als muziekproducer verzorgde hij reeds de arrangementen, opnames en mixing van talloze projecten in dit genre.

 

 

bottom of page