Biografieën

117333718_306285897289432_43639477545460
Duo Andaluza

 

In 2013 besluiten Stijn Konings (gitaar) en Nicolas Dupont (viool) het ‘Duo Andaluza’ te vormen.

Samen willen ze het bestaande repertoire - al dan niet in nieuwe arrangementen - voor deze intieme en virtuoze bezetting met passie tot een breder publiek brengen.

Stijn en Nicolas speelden intussen op talrijke podia in België en Frankrijk, waren te horen op o.a. de klassieke muziekzenders Musiq’3 en Klara, en waren te gast op de hoofdzetel van de Unesco te Parijs alsook in de Belgische ambassade.

In september 2015 nam Duo Andaluza de Suite de Montsouris op, die Wilfried Westerlinck voor hen componeerde.

 

In februari 2016 werden ze uitgenodigd voor acht concerten in de prestigieuze reeks Musica et Poetica waarvoor ze het programma Eurotrip! samenstelden.

Gedurende het seizoen 2018/2019 was het Duo Andaluza te horen met een nieuw programma. In Soltando Amarras, gingen Stijn en Nicolas op zoek naar nieuwe klankenmogelijkheden van een viool-en gitaarversmelting. Het Belgische publiek kon zo genieten van een grote diversiteit aan stijlen en kleuren van de hand van componisten uit de hele wereld.

In april 2020 zal het Duo haar eerste cd opnemen. Deze plaat zal een synthese zijn van een jarenlange zoektocht en zal meteen ook een duidelijke artistieke signatuur van het duo reflecteren.

118923712_958624497949032_56422019897935
Nicolas Dupont
 

“Met meer dan tachtig concerten per jaar, is Nicolas Dupont (°1992) één van de meest actieve Belgische kamermusici van zijn generatie.” (El Diario Montanes)

 

Als lid van het Kugoni Trio, het Malibran Kwartet, het Duo Andaluza, het Argenta Trio, het Urban Piano Quartet en en als gastleider van het Edinburgh Quartet creëerde hij reeds een vijftigtal werken in nauwe samenwerking met componisten, nam hij acht cd’s op en maakte hij opnames voor Belgische, Engelse, Italiaanse, Zwitserse en Nederlandse radio en televisie.

 

Hij was te gast in belangrijke Europese zalen als Wigmore Hall, St Martin-in-the-Fields (UK), het Paleis voor Schone Kunsten, Flagey, AMUZ, deSingel en het Concertgebouw van Brugge (BE), in het gezelschap van Yuzuko Horigome, Máté Szűcs, Mihaela Martin, Gaby Van Riet, Annelien Van Wauwe, Daniel Blumenthal, Bruno Philippe, Pascal Moragues, Roeland Hendrikx, Frans Helmerson, Michel Béroff en Valentin Erben.

 

“If I would have to vouch for a few young artists that deserve to 
 be heard Nicolas is absolutely one of them.”
(Itamar Golan)

 

Nicolas is een voormalig lid van het Brussels Chamber Orchestra en speelt nu mee met het Young European String Camerata en het English Chamber Orchestra. Deze kamerorkesten brachten hem reeds in zalen als de Liszt Academy in Budapest, het Musikverein van Wenen, the Barbican in Londen,… en in de Verenigde Staten. Hij werd reeds als concertmeester uitgenodigd bij Symfonieorkest Vlaanderen, Antwerp Symphony Orchestra, Symfonia Assai, Royal Academy of Music Orchestra… onder leiding van dirigenten als Trevor Pinnock, Krzystof Penderecki, Patrick Davin, Michel Tabachnik, Dirk Vermeulen en Peter Csaba.

 

Nicolas Dupont studeerde achtereenvolgens bij Dejan Mijajev, Yuzuko Horigome (Koninklijk Conservatorium van Brussel), Itamar Golan (kamermuziek, CNSM van Parijs) en Rodney Friend (Royal Academy of Music, Londen). Daarnaast kreeg hij herhaaldelijk advies van Mihaela Martin en Zakhar Bron en volgde hij masterclasses bij Maxim Vengerov, Ana Chumachenco, Pierre Amoyal, Bruno Canino, Walter Boeykens, Paul Badura-Skoda en bij kwartetten als Talich, Danel, Fine Arts, Ebène en Alban Berg.

 

“Nicolas Dupont speelt met een ongeziene flexibiliteit en muzikaliteit."(Radio Klara)


Gepassioneerd door het onderwijs, en nadat hij twee jaar lang gastdocent viool was aan het Londense King’s College, is Nicolas voortaan assistent van Mvr Yuzuko Horigome aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

 

www.nicolasdupont.eu

118798743_335476530982458_61600592333375
Stijn Konings
 

Stijn Konings (°1993) begint op elfjarige leeftijd gitaar te studeren bij Wim Brioen –een leerling van Alexandre Lagoya- in Lier. Op aanraden van zijn leraar volgt hij reeds op jonge leeftijd stages bij Olivier Chassain in Frankrijk en vervolmaakt hij zich gedurende masterclasses bij Fernando Espi, Elliot Fisk, Jim Smith,…

 

In 2011, na het afronden van zijn middelbare studies, slaat Stijn volledig het pad van de muziek in, en wordt hij toegelaten in het ‘Conservatoire Jacques Thibaud’ van Bordeaux in de klas van Olivier Chassain.

 

Het daaropvolgende jaar slaagt Stijn voor het ingangsexamen aan het ‘Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris’, waar hij zijn studies verderzet bij dezelfde leraar. In 2017 studeert hij af aan dit prestigieuze instituut met ‘Mention très bien à l’unanimité’.

Samen met de Franse gitarist Romaric Martin, vormt Stijn het Duo Tarantelle. Ze speelden reeds concerten in België en Frankrijk, onder andere ter gelegenheid van ‘un Hommage au duo Ida Presti - Alexandre Lagoya’.  

Daarnaast speelt hij in duo met de Belgische violist Nicolas Dupont. Het Duo Andaluza bestelt werken bij Belgische componisten, arrangeert bestaande muziek voor deze intieme bezetting, en brengt een gevarieerd repertoire uit alle windstreken.