© Duo Andaluza 2014 

  • facebook-square
  • youtube-square

Biografieën

Duo Andaluza

 

In 2013 besluiten Stijn Konings (gitaar) en Nicolas Dupont (viool) het ‘Duo Andaluza’ te vormen.

Samen willen ze het bestaande repertoire - al dan niet in nieuwe arrangementen - voor deze intieme en virtuoze bezetting met passie tot een breder publiek brengen.

Stijn en Nicolas speelden intussen op talrijke podia in België en Frankrijk, waren te horen op o.a. de klassieke muziekzenders Musiq’3 en Klara, en waren te gast op de hoofdzetel van de Unesco te Parijs alsook in de Belgische ambassade.

In september 2015 nam Duo Andaluza de Suite de Montsouris op, die Wilfried Westerlinck voor hen componeerde.

 

In februari 2016 werden ze uitgenodigd voor acht concerten in de prestigieuze reeks Musica et Poetica waarvoor ze het programma Eurotrip! samenstelden.

Gedurende het seizoen 2018/2019 was het Duo Andaluza te horen met een nieuw programma. In Soltando Amarras, gingen Stijn en Nicolas op zoek naar nieuwe klankenmogelijkheden van een viool-en gitaarversmelting. Het Belgische publiek kon zo genieten van een grote diversiteit aan stijlen en kleuren van de hand van componisten uit de hele wereld.

In april 2020 zal het Duo haar eerste cd opnemen. Deze plaat zal een synthese zijn van een jarenlange zoektocht en zal meteen ook een duidelijke artistieke signatuur van het duo reflecteren.

Nicolas Dupont

Met meer dan tachtig concerten per jaar, is Nicolas Dupont (°1992) één van de meest actieve Belgische kamermusici van zijn generatie.

(El Diario Montanes)

Zo trad hij al op, onder andere met het Kugoni Trio, het Malibran Quartet het Duo Andaluza, in België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Spanje, Italië, Engeland, Schotland en Zwitserland. Beide ensembles engageren zich sterk voor hedendaagse muziek en hebben al, in nauwe samenwerking met hedendaagse componisten, een dertigtal werken gecreëerd.

 

Naast vele concerten in culturele centra, was Nicolas ook te gast in het Paleis voor Schone Kunsten en Flagey (Brussel), AMUZ in Antwerpen en het Concertgebouw van Brugge. In het Verenigd Koninkrijk trad Nicolas onder meer op als gastleider van het Edinburgh Quartet en met het Argenta Trio in St Martin-in-the-Fields, Wigmore Hall, King’s Place (Londen), Colston Hall (Bristol) en The Queen’s Hall (Edinburgh).

 

Nicolas Dupont nam deel aan muziekfestivals zoals Musica Mundi, Festival van Vlaanderen, Klarafestival (BE), ‘Encuentro de Musica’ de Santander (SP), Pablo Casals Festival (FR), ‘Cary Cross Currents Chamber Music Festival’ (USA), ‘Eckelshausener Musiktage’ (DUI), ‘Norfolk & Norwich Festival’, ‘Windsor Festival’, ‘Winchester Festival’ (UK) en ‘Buma Classical ‘(NL) en speelde in het gezelschap van onder meer Yuzuko Horigome, Máté Szűcs, Mihaela Martin, Pascal Moragues, Julius Berger, Rohan De Silva, Michel Arrignon, Michel Béroff, Olga Sitkovetsky en Valentin Erben.

 

Zonder zich actief als solist in het wedstrijdcircuit te willen gooien, ontving Nicolas in de afgelopen jaren een aantal mooie bekroningen; het Kugoni Trio sleepte eerste prijzen in de wacht op de Supernova- (2013) en Forte Limburg- (2015) wedstrijden. In april 2015 werd hem door het Koninklijk Conservatorium van Brussel de prijs ‘Kolonel en Mevrouw Bisschop-Matthijssen’ toegekend voor verdienstelijke studenten.

In Londen ontving hij prijzen op de 'Royal Academy of Music Club Award' (2016), de 'Sir Karl Jenkins Music Award' (2016), de 'Worshipful Company of Musicians’ en het ‘Concordia Foundation Artists’ Fund’ (2017).

 

Nicolas maakte verschillende opnames voor de radiozenders Musiq3, Klara, Radio Suisse-Romande (CH), Radio 4 (NL), BBC 3 (UK) en was in België te zien op de televisiezenders Stingray Brava en Canvas.

 

Zijn discografie bestaat uit de cd Mockingbird met muziek van Wilfried Westerlinck, de cd Fingerprints 2 in samenwerking met ComAV en Radio Klara en de cd Timelapse, de debuutplaat van het Kugoni Trio, die unaniem geprezen wordt door de vakpers. In december 2017 brengt hij onder het label Da Vinci Classics een nieuwe cd uit met muziek van Leoš Janáček samen met de pianist Giulio Potenza.

 

Hij is een voormalig lid van het Brussels Chamber Orchestra en speelt nu mee met het Young European String Camerata en het English Chamber Orchestra. Deze kamerorkesten brachten hem reeds in grote Europese zalen zoals de Liszt Academy in Budapest, het Musikverein van Wenen, the Barbican in Londen,… en in de Verenigde Staten. Als concertmeester werkte hij samen met dirigenten als Michel Tabachnik, Dirk Vermeulen, Peter Csaba en Trevor Pinnock.

 

Nicolas Dupont begon op vierjarige leeftijd viool te studeren bij Dejan Mijajev. Nadat deze hem de liefde voor de muziek voedde hem een stevige basis gaf, ging hij in de leer bij Yuzuko Horigome (Koninklijk Conservatorium van Brussel) en Rodney Friend (Royal Academy of Music, Londen). Hij specialiseerde zich daarnaast in kamermuziek bij Itamar Golan (CNSM van Parijs). Hij behaalde deze drie Masterdiploma’s met grootste onderscheiding en zou een blijvende invloed ondervinden van het onderwijs en muzikale visie van deze grote artiesten.

 

Daarnaast kreeg hij herhaaldelijk advies van Mihaela Martin en Zakhar Bron en volgde hij masterclasses bij Maxim Vengerov, Ana Chumachenco, Pierre Amoyal, Philippe Graffin,… en voor kamermuziek bij A.R. El Bacha, Bruno Canino, Paul Badura-Skoda, Gavriel Lipkind, Ralph Kirshbaum, Rudolf Buchbinder, Claudio Martinez-Mehner, Walter Boeykens,… en bij kwartetten als Talich, Prazak, Danel, Enesco, Chilingirian, Fine Arts, Ebène, Alban Berg enz.

 

Nicolas Dupont is zeer dankbaar voor de onvoorwaardelijke steun die hij kreeg gedurende zijn studies in het buitenland. Naast familie en vrienden maakten de RotaryClub Antwerpen, de stichting Robus, SWUK Vlaanderen, de Jovaro Stichting, Inspiratum (Axel Vervoordt Stichting), Belfius, Sir Richard Stapley Trust, Stephen Bell Trust, Bank Delen, de Deena Shypitka Music Awards, Helen Worswick Scholarship, Albert Cooper Music Charitable Trust en de Drake Calleja Trust een optimale muzikale ontplooiing mogelijk.

Nicolas Dupont speelt op een Giuseppe Petrazzini viool, vriendelijk ter beschikking gesteld door een sponsor.

Stijn Konings
 

Stijn Konings (°1993) begint op elfjarige leeftijd gitaar te studeren bij Wim Brioen –een leerling van Alexandre Lagoya- in Lier. Op aanraden van zijn leraar volgt hij reeds op jonge leeftijd stages bij Olivier Chassain in Frankrijk en vervolmaakt hij zich gedurende masterclasses bij Fernando Espi, Elliot Fisk, Jim Smith,…

 

In 2011, na het afronden van zijn middelbare studies, slaat Stijn volledig het pad van de muziek in, en wordt hij toegelaten in het ‘Conservatoire Jacques Thibaud’ van Bordeaux in de klas van Olivier Chassain.

 

Het daaropvolgende jaar slaagt Stijn voor het ingangsexamen aan het ‘Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris’, waar hij zijn studies verderzet bij dezelfde leraar.

 

Met de Belgische violist Nicolas Dupont vormt hij het duo Andaluza. Ze worden gecoacht door de celliste Agnès Vesterman aan het CNSM van Parijs. Het duo werd meermaals uitgenodigd om te concerteren in Frankrijk en was reeds te horen op de klassieke muziekzender Musiq3. 

 

 

Samen met de Franse gitarist Romaric Martin, vormt Stijn het Duo Tarantelle. Ze speelden reeds concerten in België en Frankrijk, onder andere ter gelegenheid van ‘un Hommage au duo Ida Presti - Alexandre Lagoya’.